loading...
کـــــــــــــــــرج 2
نــــــیـما اقایـــی بازدید : 711 شنبه 19 تیر 1389 نظرات (0)

ورزش باستانی

ورزش باستانی زورخانه ای، برای ورزشکاران باستانی تنها وسیله ای برای دست یافتن به اندامی مناسب و سلامتی نیست، بلکه وسیله ای برای ارتباط معنوی با خداست.

زورخانه، که مکان ورزشی باستانی مقدس ایرانیان و جایگاه زور و قدرت است، عنوان محلی تاریخی است که در آن کشتی گیران ایرانی تحت تعلیم و تعلم قرار می گیرند. این ورزش در نگاه اول شبیه حرکات نامتعارف بدن سازی و آئروبیک به نظر می رسد. اما حرکات باستانی کاران، ترکیبی از حرکات چرخشی دراویش همراه با ضربات آهنگین و وزنه های چوبی سنگینی است که آن را در داخل گود چرخانده و به هوا پرتاب می کنند.

در یکی از زورخانه های شمال تهران با ورزشکاری برخورد کردم که می گفت این ورزش برای ما بسیار مقدس است. او که شلوار گلدوزی شده ی سنتی و پیراهن تیم بایرن مونیخ آلمان را به تن داشت می گفت که این ورزش ما را هر چه بیشتر به خدا نزدیک می کند. او می گفت: برای این که بتوانی وارد گود هشت گوشه ی زورخانه که درست در نقطه ی مرکزی زورخانه واقع شده بشوی باید یک سری مراسم مشترک را به اتفاق دیگر ورزشکاران انجام دهی. به اعتقاد او این ورزش باستانی و این زورخانه است که نیروی کشتی گیران ایرانی و رشته کشتی را تامین میکند و در واقع کشتی ایران هر چه دارد از همین ورزش زورخانه ای است.

با وجودی که رشته ی ورزشی کشتی، یکی از ورزشهایی است که از جایگاه بین المللی برخوردار است اما در مقایسه با ورزش باستانی رشته ای خسته کننده و کسل کننده است.

تصاویری از رهبران اسلامی و پهلوانان اسطوره ای پیش از اسلام و نیز عکس های قدیمی از قهرمانان مبارز، دیوارهای زورخانه را پوشانده و تزیین کرده است. فردی هم طبل می زند و با لحن آهنگینی اشعاری را که قرن ها قبل سروده شده است، می خواند.

یکی از ورزشکاران باستانی کار می گوید؛ جوانان شیفته ی فوتبال در ایران به راحتی به سمت مراسم و ورزش های باستانی گرایش پیدا نمی کنند. اما تماشاگر دیگری اظهار می دارد؛ اگر چه ورزش باستانی از زمان اوج شهرت و اعتبارش در قرن نوزدهم تاکنون دوران پر نشیب و فرازی را پشت سر گذارده است اما در حال برگشت دوباره به صحنه زندگی ایرانیان است. اغلب مردم دوست دارند که مراسم و سنت های قدیمی و تاریخی دوباره احیاء شوند.

جسم و روح

در زورخانه، پسران جوان، دوش به دوش پدرانشان که همچنان در سن 70 سالگی تنومند به نظر می رسیدند، وزنه ها را که وزن هر کدام تا 15 کیلوگرم هم می رسید به سمت بالای سرشان کشیده و به کمک بازوان ستبرشان با چالاکی خاصی در هوا می چرخاندند. هواخواهان این ورزش اظهار می دارند که تمرینات ورزش باستانی با تمرینات رشته های ورزشی دیگر کشورها متفاوت است چراکه در انجام تمرینات ورزش باستانی ورزشکار بیشتر به دنبال خلوص نیت و درستکاری و مبدل شدن به یک انسان خوب علاوه بر داشتن قدرت بدنی است. قهرمان مدال طلای المپیک- حسین رضا زاده- پهلوان نامی ایرانی یکی از بزرگترین افتخارات ایران است چرا که او هم چنین صفاتی را با خود همراه دارد.

در زورخانه همچنین شاهد تعامل اجتماعی افراد با یکدیگریم که به هنگام جمع شدن آنان برای صرف چای و گفتگو با یکدیگر اتفاق می افتد.

از آنجا که، مذهب رسمی و غالب ایران مذهب شیعه است، حضور روحانیون شیعه حتی در زورخانه هم خودنمایی می نماید. یک روحانی با عمامه ی سیاه رنگ، مهمان ویژه جلسه ی تمرینات ورزشی یکی از ده ها زورخانه ی مستقر در شهر تهران بود که دو ساعت تمرین ورزشی با پیشنمازی او به پایان رسید.

در زور خانه اغلب اوقات هیچ اثری از تماس بدنی دو ورزشکار با هم دیده نمی شود اما گاهی اوقات، تمرینات در قالب مشابه کشتی در گود انجام می گیرد.

مصطفی تاجیک 77 ساله که در مسابقات المپیک 1960 رم حضور داشته هنوز هفته ای دو بار به تمرین در زورخانه می پردازد. او اظهار می دارد که زورخانه تنها باشگاه ورزشی ایرانیان در قدیم بوده است و ورزش باستانی از اهمیت کلیدی در میان رشته های ورزشی ایرانیان برخوردار بوده است.

در دیوار پشت سر او عکسی سیاه سفید از او که جوانی تنومند است را می بینیم که در حال رقابت کشتی با حریف است. او اظهار می دارد که ما در میان کشتی گیرانمان، افراد با استعداد و قدرتمند داریم که امیدوارم با استمداد از فرهنگ پهلوانی زورخانه، در المپیک پکن موفقیت بیافرینند.

آری تمامی چیزی که از زورخانه و ورزش سنتی و تاریخی باستانی فهمیدم این بود که این ورزش با فرهنگ کشتی گیران ایرانی گره خورده و تقریباً کمتر کشتی گیری را می بینی که در زورخانه حضور نیافته و یا به باورهای آن باور نداشته باشد. به عبارت دیگر کشتی گیران ایرانی را ورزش کاران جسم و روح یافتم که این روحیه ی خود را مرهون روحیه ی زورخانه ای می دانستند و دیگر هیچ.

 

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 598
  • کل نظرات : 297
  • افراد آنلاین : 22
  • تعداد اعضا : 224
  • آی پی امروز : 192
  • آی پی دیروز : 59
  • بازدید امروز : 422
  • باردید دیروز : 232
  • گوگل امروز : 3
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 1,725
  • بازدید ماه : 4,297
  • بازدید سال : 20,851
  • بازدید کلی : 1,012,917
  • کدهای اختصاصی
    « ارسال برای دوستان »
    نام شما :
    ایمیل شما :
    نام دوست شما:
    ایمیل دوست شما:

    Powered by ParsTools
    مطالب پر بازديد اثر آلودگی روی کیفیت زندگی بازدید : 25477
    ارتباط فردوسی و سلطان محمود غزنوی بازدید : 15925
    هواكره چيست؟ بازدید : 13475
    نمونه سوال فیزیک (مدرسه تیزهوشان) اول راهنمایی بازدید : 10775
    تفسیر ایت الکرسی بازدید : 10639
    هنجار و ارزش های اجتماعی بازدید : 10401
    معرفی شغل پزشکی بازدید : 9131
    تیتراسیون اسید-باز بازدید : 8109
    ساختار سلولی چیست بازدید : 8009
    مهمترین مشکلات معلولین جسمی و حرکتی بازدید : 7483
    اصول راه اندازی یک کسب و کار موفق بازدید : 6901
    اهميت جنگل ها و مراتع بازدید : 6641
    آشنایی با رشته مکانیک خودرو بازدید : 6555
    موقعیت جغرافیایی کرج(البرز) بازدید : 6231
    تاریخچه ارگ بم بازدید : 6135
    نقش رسانه ها در پیشرفت جامعه بازدید : 6039
    اثرات نور بر روی گیاهان بازدید : 5839
    انگیزش چیست بازدید : 5397
    پروژه مخابرات پایان نامه دانشجویی بازدید : 5129
    سوالات روش هاي تحقيق در روان شناسي و علوم تربيتي بازدید : 4935
    نقش سرمایه انسانی در توسعه اقتصادی بازدید : 4757
    نظام اقتصادی بازدید : 4735
    نمونه سوال مدرسه تیزهوشان علوم اول راهنمایی بازدید : 4733
    سوالات روش هاي تحقيق در روان شناسي و علوم تربيتي بازدید : 4689
    وكالت بلا عزل بازدید : 4509
    روشهاي نگهداري مواد غذايي بازدید : 4419
    قانون های نیوتون بازدید : 4319
    مقایسه ساعت کار ایران با سایر کشورها بازدید : 4295
    آب و هواي آسيا بازدید : 4229
    نكات ايمني در ساختمان سازي بازدید : 4065
    سخنان آموزنده: