loading...
کـــــــــــــــــرج 2
نــــــیـما اقایـــی بازدید : 823 شنبه 14 اسفند 1389 نظرات (0)

نقش اشرف و زنان دربار در كودتا

   اشرف پهلوی و شبكه ویژه او به‌عنوان یكی از محورهای اجرای كودتای 28 مرداد 1332 به‌شمار می رود. مهم‌ترین مأموریت اشرف پهلوی در پیروزی كودتا، هماهنگی بخشی از نیروهای كودتا به كمك اسدالله رشیدیان و رسانیدن یك نامه از مقامات انگلیسی- آمریكایی به محمدرضا پهلوی بوده است؛ البته این درحالی است كه قبلاً دكتر مصدق، او را به خارج از كشور تبعید كرده بود و ورود او به ایران، منع قانونی داشت. اشرف از مصدق، نفرت داشت و وی را دشمن سلطنت می دانست. او كه همراه دیگر اعضای خانواده سلطنتی به انگیزش دكتر مصدق و دستور محمدرضا پهلوی به خارج از كشور تبعید شده بود، در تابستان 1332 به‌ منظور اجرای مأموریتی برای كودتا، به بهانه رسیدگی به مسائل مالی و شخصی، ده روز وارد ایران شد. كودتا با همكاری اشرف، شبكه وی و عوامل دیگر، موفق شد دولت مصدق را سرنگون کند.

 

 

برادران رشیدیان

   باید توجه داشت كه برادران رشیدیان (اسدالله، سیف‌الله و قدرت‌الله) در كودتای آمریكایی 28 مرداد 1332 نقش عمده‌ای ایفا كردند و در حالی كه همه از فضل­الله زاهدی به‌عنوان عامل اصلی كودتا نام می‌بردند، این سه برادر، صاحب چندین بانك و شركت‌ بزرگ تجاری بودند و در شهرك سازی با شاه و برادرانش همكاری می‌كردند؛ به‌گونه‌ای‌ كه در شهرك گلساردشت، با بنیاد پهلوی 20 درصد مشاركت داشتند. درواقع، برادران رشیدیان، عوامل عمده بریتانیا در ایران بودند که انگلیسی­ها از طریق آنها تلاش‌های خود را برای نفاق­افكنی بین سران جبهه ملی آغاز كرده بودند.

   برادران رشیدیان‌ برای دخالت دادن اشرف پهلوی در کودتا، در خرداد 1332 وارد فرانسه شدند و با او ملاقات کردند. این ملاقات، نتیجه مثبتی داشت و اشرف پس از مدتی، برای کودتا به ایران آمد.

 

 

اراذل و اوباش

   از دیگر عوامل اجرایی بسیار مهم كودتا همین اراذل و چماقدارانی بودند كه با تحریك افراد ساده و بازاری، تظاهراتی را در كوچه‌ها و خیابان‌ها به راه می‌انداختند و به طرفداری از شاه و دولت زاهدی، اغتشاش‌هایی را به راه می‌انداختند.

   شعبان جعفری، معروف به «شعبان بی‌مخ» سردسته اوباش جنوب شهر تهران، حسین اسماعیل‌پور، معروف به «رمضون یخی»، محمود مسگر و مرحوم طیب حاج‌رضایی در سبزه‌میدان و خیابان ارگ، پس از بستن بازار، در دسته‌های سی‌چهل نفری به بانك‌ها و وزارتخانه‌ها حمله و عكس‌های شاه را به در و دیوار  می‌چسباندند و بعد، سراغ روزنامه‌های طرفدار دولت مصدق، توده­ای­ها و اداره‌ها می­رفتند و آنجاها را آتش زده، زمینه را برای دخالت کودتاگران آماده می­کردند تا جایی که پس از ورود شاه نیز برای مراسم استقبال، پیش‌قدم بودند و او را تا کاخ همراهی کردند.

 

 

مطبوعات و رسانه ها

   ازجمله ابزارهای بسیار مهم برای زمینه‌سازی كودتا و آماده‌سازی افكار عمومی برای پذیرش كودتا، مطبوعات بود كه از آنها به‌عنوان «عوامل ویژه» یاد می‌شود. حمله‌های مطبوعات به مصدق، ابعاد جدید و خطرناكی می‌یافت و وی را نه‌تنها به داشتن ارتباط­‌های كمونیستی و نقشه برای برانداختن تاج و تخت سلطنت، بلكه به داشتن پیوندهای خانوادگی با یهودیت و هواداری از انگلستان هم متهم می‌كردند. طی روزهای دهه سوم مرداد 1332، نشریه‌های حزب توده؛ «شهباز» و «به سوی آینده» ـ كه شاخص‌ترین نشریه‌های اندیشه­شان بود ـ به‌راحتی وقوع كودتا را هشدار می‌داد. شبكه نظامی حزب توده نیز از وقایع، آگاهی كامل داشت.

 

 

عوامل داخلی دیگر كودتای 28 مرداد

از دیگر عوامل داخلی كودتای 28 مرداد، گروهی از سیاستمداران معروف ایرانی و هوادار انگلیس بودند؛ ازجمله این افراد «سیدضیاءالدین طباطبایی» بود كه انگلیسی‌ها تلاش می‌كردند زمینه‌های نخست‌وزیری او را فراهم كنند. آنها حتی پیش از آنكه مصدق، زمام امور را به دست گیرد، شاه را برای نخست‌وزیری سیدضیاءالدین، زیر فشار گذاشته بودند. شاه ظاهراً با این امر موافق بود و گویا در همان موقع كه مجلس، مصدق را برای نخست‌وزیری معرفی كرد، با سیدضیاءالدین در این باره درحال گفت‌وگو بود.

از دیگر این افراد، «جمال امامی» بود كه رهبری فراكسیون طرفدار انگلیس را در مجلس برعهده داشت؛ در واقع، تلاش‌های جمال امامی و فراكسیون هوادارش برای مختل ساختن مجلس بود.

مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 598
  • کل نظرات : 297
  • افراد آنلاین : 6
  • تعداد اعضا : 224
  • آی پی امروز : 71
  • آی پی دیروز : 26
  • بازدید امروز : 127
  • باردید دیروز : 34
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 4
  • بازدید هفته : 161
  • بازدید ماه : 309
  • بازدید سال : 9,625
  • بازدید کلی : 1,035,536
  • کدهای اختصاصی
    « ارسال برای دوستان »
    نام شما :
    ایمیل شما :
    نام دوست شما:
    ایمیل دوست شما:

    Powered by ParsTools
    مطالب پر بازديد اثر آلودگی روی کیفیت زندگی بازدید : 25541
    ارتباط فردوسی و سلطان محمود غزنوی بازدید : 16011
    هواكره چيست؟ بازدید : 13517
    نمونه سوال فیزیک (مدرسه تیزهوشان) اول راهنمایی بازدید : 10819
    تفسیر ایت الکرسی بازدید : 10685
    هنجار و ارزش های اجتماعی بازدید : 10447
    معرفی شغل پزشکی بازدید : 9171
    تیتراسیون اسید-باز بازدید : 8145
    ساختار سلولی چیست بازدید : 8069
    مهمترین مشکلات معلولین جسمی و حرکتی بازدید : 7523
    اصول راه اندازی یک کسب و کار موفق بازدید : 6941
    آشنایی با رشته مکانیک خودرو بازدید : 6899
    اهميت جنگل ها و مراتع بازدید : 6681
    موقعیت جغرافیایی کرج(البرز) بازدید : 6277
    نقش رسانه ها در پیشرفت جامعه بازدید : 6217
    تاریخچه ارگ بم بازدید : 6185
    اثرات نور بر روی گیاهان بازدید : 5875
    انگیزش چیست بازدید : 5429
    پروژه مخابرات پایان نامه دانشجویی بازدید : 5163
    سوالات روش هاي تحقيق در روان شناسي و علوم تربيتي بازدید : 4969
    نقش سرمایه انسانی در توسعه اقتصادی بازدید : 4809
    نمونه سوال مدرسه تیزهوشان علوم اول راهنمایی بازدید : 4769
    نظام اقتصادی بازدید : 4769
    سوالات روش هاي تحقيق در روان شناسي و علوم تربيتي بازدید : 4739
    وكالت بلا عزل بازدید : 4543
    روشهاي نگهداري مواد غذايي بازدید : 4453
    قانون های نیوتون بازدید : 4351
    مقایسه ساعت کار ایران با سایر کشورها بازدید : 4325
    آب و هواي آسيا بازدید : 4277
    نكات ايمني در ساختمان سازي بازدید : 4101
    سخنان آموزنده: